Izvod iz kritika

KAMERNI ORKESTAR "AMOROSO" IZ LESKOVCA

Muzika Klasika, april 2016. godine, Gordana Krajačić

 • ""……..Amoroso" ima odličnu koncertmajstoricu - Maju Cakić i ona sigurno i pouzdano vodi svoje kolege gudače. Njihova posebna delatnost vezana je za mlade talente kojima omogućava nastup sa orkestrom. Tako je bilo i na beogradskom koncertu, gde se čula Bahova muzika i troje mladih i veoma perspektivnih pijanista……. Šteta što nismo čuli i neku od Bahovih prelepih orkestarskih svita čime bi smo stekli potpuniji utisak o samomo orkestru, ali i ovo što smo čuli zaslužuje svaku pohvalu, jer orkestar svira bez dirigenta i pruža sasvim solidnu podršku mladim muzičarima punim treme i nenaviknutim na sviranje sa orkestrom……"

LESKOVČANI NA KOLARCU

Veliki uspeh orkestra Amorozo u Beogradu, maj 2014. godine, Nebojša Todorović

 • "Gudački orkestar Amorozo održao je koncertu dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu........... Koncert i predstavljanje ansambla u Beogradu započeo je čuvenim Kanonom i Žigom nemačkog kompozitora srednjeg baroga, Johana Pahelbela (Johann Pachelbel, 1653-1706). ................ Orkaestar je besprekorno izveo oba stava, Kanon ozbiljno i dostojanstveno a Žigu poletno i duhovito. Posebno ističem doprinos čembalistkinje u realizaciji basa kontinua na čembalu, Jovane Topalov iz Beograda koja je pomogla da ovo delo zazvuči autentično barokno.

  Muzički susreti MIra Ivanović Solistički nastup mladog pijaniste Vladimira Aćimovića iz Niša, bio je veliki uspeh ovog koncerta. .................. Njegova interpretacija je bila sigurna, odmerena, ali i besprekorno virtuozna u brzim stavovima. Publika je velikim aplauzima nagradila mladog pijanustu koji je uzvratio sa dva izvanredna dodatka koji su izazvali pravo ushićenje publike. Milena Injac je precizno i nenametljivo pratila solistu a orkestar je sa velikom koncentarciojom slušao mladog umetnika............ Dvorana popularnog Kolarca je bila skoro popunjena, što je pomalo neočekivano za promenadne koncerte. Publika je sa velikim odobravanjem i aplauzima pozdravila nastup ansambla Amorozo."


MUZIČKI NOVITET U LESKOVCU

  Politika, septembar.2011 godine, Beograd, Nebojša Todorović

 • “Od ove godine, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Leskovac ima stalnu koncertnu sezonu koja je otvorena koncertom KO „Amorozo”..........Čast da otvore početak koncertne sezone pripao je i umetnicima iz beograda -, našoj poznatoj, i u evropskim okvirima afirmisanoj čembalistkinji Smiljki Isaković, i dirigenti Radetu Pejčiću, koji spada u vodeće srpske dirigente mlađe generacije.............Hendlov orguljski koncert u F-duru bio je pravi umentički doživljaj u kome su, i solistkinja i orkestar, dali maksimum svojih izvođačkih mogućnosti, poletno virtuozno i sa tipičnim hendlovskim sjajem i optimizmom.......Publika je sa oduševljenjem pozdravila umetnike na ovom koncertu.”

PISMO

  e-mail, 02.03.2010 godine, Dušan Jović

 • “Dragi prijatelji, Dozvolićete da vam, nakon koncerta održanog u Trsteniku, još jednom, najiskrenije i od srca, izrazim zahvalnost u svoje ime, kao i u ime mnogobrojnih sugrađana, za podareno umetničko veče. Vama prisnu i blisku muziku uspeli ste da u potpunosti prenesete na publiku i da joj oživite osećanja i misli. Takođe, vedrina i polet u izvođenju numera poneli su i naše sugrađane (među kojima je bio veliki broj mladih, koji će sutradan znati da izaberu pravu muziku koju ce slusati, bas kao sto sebi biraju pravog prijatelja), koji su umeli da prepoznaju izuzetan kvalitet izvođenja. Obratio sam vam se sa dragi prijatelji i zbog zajedničke želje u pružanju kvalitetnih kulturnih događanja. Verujem da je vaš nastup u našem gradu početak saradnje u ostvarivanju zajedničkog cilja – decentralizacije umetnosti i vraćanja publike pravim vrednostima. Hvala Vam što ste nas obogatili za još jedno umetnicko iskustvo i što ste oplemenili kulturni život našeg grada. Nećete mi zameriti što ću ovo pismo završiti rečima Jovana Kolundžije: „Možete svirati najteže komade na najvirtuozniji način, ali ako ne pridobijete publiku fascinacijom muzike, sve to gubi smisao. Jedino je važan trenutak dejstva i sadejstva sa scene.” Kamerni orkestar AMOROSO je trsteničku publiku zaista pridobio.
  Srdačno,Dušan Jović,Urednik programa Centra za kulturu ,Narodnog univerziteta Trstenik

TRI ‘MALA’ DOGADJAJA

  Politika, 08.11.2008 godine, Beograd, Ivana Stefanovic

 • “……… Ono što ovaj ansambl izdvaja je već sama činjenica da postoji i nastupa. Sastavljen od 14 muzičara "Amoroso" je jedino profesionalno muzičko telo ovog tipa koje radi u manjim gradovima Srbije i koje se redovno i kontinuirano sastaje, priređuje koncerte i čak ide na turneje............. Možda više intuicijom no planom, tek ovaj koncert je i pored svoje marginalnosti na mapi beogradskog umetničkog glamura, pokazao da su "zavičajni sastav ansambla, solista i dirigenta, kao i stimulisanje muzički nadarene dece iz lokalne sredine bili na plemenitom zadatku koji ovaj koncert čini dragocenošću širom od muzičke. Leskovački ansambl dokazuje pre svega da je moguće imati ovakav orkestar na lokalu, da je moguće imati i šire ambicije te nastupati i u drugim sredinama, da je, kao i svuda u svetu, važno praviti programe sa decom i za decu kako bi im se jedna umetnička oblast približila i dopala, i najzad, ali nikako na poslednjem mestu, kako je sve moguće raditi kvalitetno iako mirno, ozbiljno i uporno................”

NASTUP KAMERNOG ORKESTRA AMOROSO U NIŠU

  Narodne novine, Nis, 4.10.2008, Nebojša Todorović

 • “Mladi ali već afirmisani kamerni orkestar "Amoroso" iz Leskovca, iz koncerta u koncert pokazuje sve veći umetnički napredak i uzlaznu liniju u usvajanju profesionalnih standarda. To je sada ozbiljno izvođačko telo zavidnih intetrpretativnih mogućnosti na koji se može računati u razvoju umetničke muzike na jugu Srbije……….Posebnu pažnju ovaj orkestar posvećuje mladim umetnicima i učenicima muzičkih škola pred kojima je tek umetnička karijera. I na ovom koncertu u Nišu, koji je naišao na veliko interesovanje publike, nastupili su mladi instrumentalisti sa veoma ozbiljnim i umetnički zahtevnim repertoarom. U prvom redu to su bili mladi violinista Iseni Ćanija iz Bujanovca, sa samog juga Srbije, i još mlada pijanistkinja Anastasija Kostić iz Leskovca…….. Publika je sa velikom simpatijom i ovacijama pozdravila mlade izvođače……… Na ovom uspelom i izuzetno posećenom koncertu, čuli smo i jedno premijerno izvedeno delo kompozitora iz Leskovca mlađe generacije Ivana Vasića. Delo pod nazivom "Ivanofonija" pokazuje težnju mladog autora da svoj savremeni jezik oplemeni folklorinim duhom.”

VEČE KAMERNE MUZIKE

  Naša reč, Leskovac, 18.05.2007, Nebojša Todorović

 • “ ……… U utorak, 8 maja, u Sali simfonijskog orkestra u Nišu nastupio je već afirmisani kamerni ansambl “Amoroso” iz Leskovca……… I ovoga puta je potvrdio svoju već stečenu reputaciju pouzdanog muzičkog tela………”

MUZIKA – NE SAMO PROFESIJA

  Tačka, Leskovac, 12.02.2007, V.Hubač

 • “ ……… Dubravka Jovičić u svojoj preporuci datiranoj 7. juna 2006 godine na kraju kaže: …” Kamerni orkestar “Amoroso” je ansambl velikog umetničkog potencijala. Njihove umetničke interpretacije krase poznavanje i preciznost različitih umetničkih stilova, velika spontanost, iskrena i duboka emotivnost, kao i tehnički virtuozitet. Kao poseban kvalitet ovog ansambla izdvaja se njegova zvučna boja, tako značajna, a tako retko dostignuta kod drugih orkestarskih sastava………”

BISER SA JUGA

  Blic, Beograd , januar 2006, D.Kocić

 • “ ……… Zajednički Novogodišnji koncert Kamernog orkestra “Amoroso” i pijaniste svetskog glasa Vladimira Miloševića, u organizaciji Gradskog muzičkog centra, održan je krajem decembra u Narodnom pozorištu. Bio je to, po ocenama mnogih, kulturni događaj godine u gradu na Veternici………prilika de se promoviše prvi CD………Đorđe Minkov nije krio zadovoljstvo uspešnim koncertom i prezentacijom CD naglasio je da je u svojoj karijeri objavio više muzičkih izdanja, ali da je izuzetno ponosan na muzički prvenac Zajednice radio i TV stanica Srbije………”

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE

  Hrvatski glasnik, Tuzla, prosinac.2005. fra Z.Anđić

 • “ ……… Još jednom se pokazalo da je Božićni koncert, što ga svakog prosinca organizira Franjevački samostan Sv.Petra i Pavla u Tuzli, kulturni događaj najviše razine u gradu u kojem kulturnih zbivanja odista ne manjka. Ovoga puta, sjajan ugoćaj za oko tisuću posjetitelja u dvorani BKC-a, priredili su Komorni gudački orkestar “Amoroso” iz Leskovca, sopranistica iz Tuzle koja ‚živi i radi u Zagrebu, Ivana Kladarin, te mješoviti zborovi crkve Sv. Petra i Pavla i “Iuventus salinarijum” franjevačke mladeži, pod ravnjanjem dr Čestimira Dušeka i mr Šerifa Damadžića………”

VELIKA MISIJA MUZIČARA

  Nastup leskovačkog “Amoroza” u Tuzli, na koncertu posvećenom jubileju prof. Č.Dušeka
  Naša reč, Leskovac, 15.04.2005, Jelena J. Đorđević

 • “……… Ovaj ansambl se, sa svojim dirigentom Šerifom Damad‚žićem, predstavio tuzlanskoj publici kao grupa iskrenih i predanih muzičara čije je sviranje bilo duboko osmišljeno, ali istovremeno spontano i neopterećeno………kompozicijom “Ave Marija” Čestimira Dušeka, pisanom za glas i kavir. Aranžman za gudački orkestar, specijalno za ovu priliku, uradila je Marijana Prokić, violončelistkinja, inače stalni član leskovačkog orkestra………poseban značaj ovom događaju dali su upravo nastupi i drugih, mlađih dirigenata koji su te večeri “sarađivali” sa orkestrom…………Izvođenje trećeg i četvrtog stava Brotnove Simple Simphony svojom slikovitošću izazvalo je osmehe i dobro raspolo‚ženje u dvorani………Te večeri su muzičari, uigrano i besprekorno emitovali vedrinu sa pozornice, duhovitost, zadovoljstvo, a sva svoja osećanja uspeli su da prenesu na publiku koja je spontano, ponesena zvucima Mađarske igre ustala i pozdravila ih burnim aplauzom………”

RAZMENA MUZIČKIH ISKUSTAVA

  Umetnost i kultura, Festival, Porto Heli, Peloponez, jul-avgust 2004
  Sveske, Pančevo, septembar.2004, Jelena J.Đorđević

 • “ ………Koncert koji je održan četvrtog avgusta bio je pravi umetnički doživljaj, ali i uvertira za ono što će uslediti u narednih nekoliko dana………šestog avgusta, na velikoj letnjoj terasi vile Manezis orkestar “Amoroso” sa dirigentom Šerifom Damadžićem imao je priliku da se još jedanput predstavi grčkoj publici. Na obostrano zadovljstvo članova orkestra i publike, sa njima je te večeri nastupio grčki pijanista Grigorios Zamparas……… Uzajamno delovanje i dijalog između soliste i orkestra došao je do izražaja u drugom stavu……… Bez predaha, već sutradan “Amoroso”, sa dirigentom Šerifom Damadžićem i solistkinjom Dubravkom Jovičić, priredio je još jedan celovečernji koncert……… Vodeći računa o njihovom međusobnom odnosu, ali pri tom zadržavajućI svoju individualnost, uigrani članovi orkestra proizveli su zvuk koji se prelivao iz deonice u deonicu……… vrhunac festivala predstavljali su koncerti održani 11. i 12. avgusta…..ne možemo da ne istaknemo večerašnju interpretaciju punu muzikalnosti………emitovali sa podijuma vedrinu, duhovitost, polet i radost, i sva svoja osećanja uspeli da prenesu i na publiku………”

KONCERT AMOROZA

  Naša reč, Leskovac, 04.06.2004, Jelena J. Đorđević

 • “ ………Članovi orkestra kao da su se “čuvali” za ovu kompoziciju. Dok su u koncertima Hajdna i Mendelsona članovi orkestra više prostora ostavljali solistima, izvođenjem Britnove simfonije pokazali su se u pravom svetlu………Dugački dahovi, ispevane melodije, suptilni vibrato na kraju fraza koje nastaju u tišini i ponovo se razvijaju, jasno su pokazali muzičko umeće članova orkestra………”

JUŽNJAČKI TEMPERAMENT U BANSKOM DVORU

  Naša reč, Leskovac, 28.11.2003, Jelena J. Đorđević

 • “ ………Na koncertu je najpre orkestar “Amoroso” vrlo elegantno i melodično izveo poznatu melodiju Pahelbelovog Kanona i Žigu, postupno nas uveo u atmosferu baroknog stila………Za divljenje je i to kako su članovi orkestra “Amoroso” pristupili partituri Mocartovog Divertimenta in D KV 136, zadržavajući svako svoju individualnost, pri čemu je zajednički zvuk bio usmeren u istom pravcu……….Naime, njihova koncentracija, uživanje u zajedničkom zvuku, talasi zanosa i energije, koji su se emitovali sa scene, imali su taj kvalitet neprekidnog intenziteta………koncertno veče u Banskom dvoru u Banjaluci doživljeno kao “instinski praznik muzike”………”

GUDAČI SVIRALI BAHA

  Glas Srpske, Banja Luka, 22.11.2003, B.Trninić

 • “ ……..publika je burnim aplauzima u više navrata pozdravila talentovane umjetnike, koji ne nastupaju često u našem gradu………Kvalitet ovih muzičara Banjalučani su očigledno odmah prepoznali, s obrirom na to da su posjetioci svih generacija pažljivo slušali I gledali nastup, a tišinu su povremeno narušavail gromoglasni aplauzi………”

KONCERT GUDAČKOG ORKESTRA “AMOROSO”

  Nezavisne novine, Banja Luka, 22.11.2003, T.G.

 • “………Banjalučka publika je aplauzom pozdravila nastup umjetnika iz Leskovca, a posebna zasluga za skladno i kvalitetno muzičko predstavljanje pripada dirigentu………”

KONCERT ZA PAMĆENJE

  Naša reč, Leskovac, 04.07.2003, Olivera Ranđelović

 • “ U Narodnom pozorištu održan je u utorak uveče koncert za pamćenje………Arija iz svite za orkestar br.3 J.S.Baha izvedena je vrlo elegantno, dostojanstveno i melodično………posle ovakvog kocerta, sve što možemo poželeti je da takvih događaja ubuduće bude što više………”

ODLIČNI UMETNIČKI DOMETI

  Naša reč, Leskovac, mart 2003, Nebojša Todorović

 • “ ………Končerto groso u d-mollu op.3 br.11 Antonija Vivaldija izveden je vrlo ubedljivo i stilski korektno, tehnički i intonativno sigurno………Dirigent i orkestar sigurno i sugestivno su pratili soliste………Orkestar je kod Mocarta pokazao pravu meru svojih tehničkih i interpretativnih mogućnosti, što je rezultiralo odličnim izvođenjem ovog dela. Virtuozni krajnji stavovi pokazuju odlične tehničke mogućnosti ovog ansambla koji je spreman I za ozbiljnije umetničke poduhvate………”

“STABAT MATER” UZ STAJANJE

  Narodne novine, Niš, 8.11.2002, B.D.

 • “ Leskovački ansambl predvođen dirigentom Damadžićem, do sada poznatom po veoma uspešnim horskim nastupima, uspešno se uhvatio u koštac sa kompozicijom koja je, uz operu “Slžavka gospodarica”, Pergoleziju donela umetničku besmrtnost………među niškom publikom je vladalo veliko interesovanje………ovo je prvi put da na NIMUS-u sa ovako kompleksnim delom nastupi i jedan veći vokalno-instrumentalni ansambl koji ne dolazi iz (normalnih) kulturnih centara………”

BRAVO MAESTRO

  Naša reč, Leskovac, 15.11.2002, Nebojša Todorović

 • “ U okviru Niških internacionalnih muzičkih svečanosti, 6. novembra 2002 godine niškoj publici su se predstavili mladi umetnici iz Leskovca: Ženski kamerni hor i Kamerni orkestar “Amorozo” sa dirigentom Šerifom Damadžićem, koji su izveli remek-delo duhovne muzike 18. veka “Stabat mater” Đovanija Batiste Pergolezija……… Celokupan utisak je izuzetno povoljan………nov i mlad ansambl, već pokazuje odlične interpretativne i tehničke mogućnosti………Niška publika je ovacijama pozdravila nastup umetnika iz Leskovca………jedan od najlepših doživljaja na ovogodišnjim muzičkim svečanostima.”
Na početak strane