Your address will show here +12 34 56 78
Violina

Maja CAKIĆ

Maja Cakić je rodjena 1959. godine u Tuzli, gde je zavrsila Gimnaziju i Srednju muzičku školu.
1980. godine diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića i stekla zvanje akademski muzičar - violinista. Za vreme školovanja osvojila je brojne nagrade na republičkim, saveznim i medjunarodnim takmičenjima kao solista ili član kamernog ansambla.

U Leskovac je došla 1981. godine kao prvi stalni profesor violine. Za vreme pedagoškog rada u njenoj klasi violine odškolovao se veliki broj muzičkih pedagoga, izvodjača i ljubitelja muzike. Mnogi danas su profesori gudačkog odseka Muzičke škole „Stanislav Binički“, drugih škola u zemlji i inostranstvui i članovi simfonijskih i kamernih orkestara. Sa svojim učenicima osvojila je preko 60 nagrada na republičkim i medjunarodnim festivalima i takmičenjima.

Maja Cakić je jedan od osnivača kamernog orkestra „Amoroso“ (2002) i koncertmajstor od početka do danas. Od septembra 2006. godine je i umetnički rukovodilac ansambla. Zajedno sa Amorozom nastupila je na preko 130 koncerata u zemlji i inostranstvu. Koautor je projekta „Amoroso i prijatelji - iz Leskovca s ljubavlju“, „Igra žica i glasnica“ i „Amoroso i mladi talenti“ čiji su pokrovitelji Grad Leskovac i Ministarstvo kulture RS.

Godine 2009. predložila je osnivanje Muzičkog festivala LEDAMUS koji je za 4 godine postao važan kulturni dogadjaj u gradu i okruženju. Predsednik je organizacionog odbora i jedan od umetničkih rukovodilaca ovog Festivala.

Njena delatnost u okviru kulturnih institucija grada Leskovca veoma je plodonosna i poštovana.

Dobitnik je najvišeg priznanja Grada Leskovca Oktobarske nagrade – medalje za izvanredne zasluge u razvitku Leskovca za 2011. godinu.